Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers

Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers

Hoewel de kans groot is dat je reeds weet dat Licensed NLP Master Trainer™ en VU-university certified OBM trainer/coach Joost van der Leij steeds meer in de voetballerij werkt, is de presentatie van het boek, Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers, misschien toch een verrassing. Filosofie van de statistiek is een van Joost zijn specialisaties. Sinds 2012 bouwt hij Bayesiaanse modellen om menselijk gedrag in kaart te brengen. Eerst om bij te houden hoe goed het gaat met de coachees en trainees die hij begeleidt of opleidt. En sinds 2016 om het rendement van voetballers op het veld te meten.

Joost zijn model voor voetbal is uitermate goed in het voorspellen van de uitkomsten van aanstaande voetbalwedstrijden. Om die reden zorgt dit model ervoor dat hij steeds meer binnen de voetballerij doet. Bovendien heeft dat ook geleid tot het boek, Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers, dat hij samen heeft geschreven met Patrick Busby, een van Nederlands meest toonaangevende voetbalscouts.

Hier is de flaptekst van het boek:

Buiten de faculteit Wijsbegeerte wordt er nergens zoveel over filosofie gepraat als binnen de voetballerij. Als club is het belangrijk om een visie te hebben en elke toptrainer heeft zijn eigen filosofie. Tegelijkertijd doet data-analyse steeds meer zijn intrede in de voetballerij. Soms gaat dat zelfs ten koste van een traditioneel voetbalvak als scouting. In Voetbalstatistiek wordt daar een halt aan toegeroepen en wordt duidelijk gemaakt waarom data-analyse altijd hand in hand met het oog van een scout moet worden gedaan.

Dit boek maakt duidelijk hoe groot het belang van risicomanagement in de voetballerij is geworden. Alleen met megatransfers kunnen de Nederlandse clubs het gat met de rest van Europa verkleinen. Maar grote transfers houden ook het risico in dat de club financieel kopje ondergaat. Alleen door alle verschillende visies en filosofieën binnen een club rationeel met elkaar af te wegen, loop je als club het kleinste risico. Data-analyse zoals het tot nu toe wordt gedaan, heeft geen rationele gronden. En daarom lopen clubs onnodige risico’s. Dit zie je concreet terug in het feit dat er in Nederland elk seizoen wel weer een club in financiële problemen raakt.

Dit boek laat zien dat het ook anders kan. Met Bayesiaanse statistiek worden cruciale beslissingen wel rationeel onderbouwd. Hand in hand met professionele scouting zorgt deze nieuwe vorm van voetbalstatistiek ervoor dat clubs uit de problemen blijven en juist ruimte vinden om sportief en financieel te groeien.

Boekpresentatie Voetbalstatistiek

Op donderdagavond 20 december wordt het boek, Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers, gepresenteerd. De avond zelf duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Vooralsnog vindt deze avond plaats bij NLP.amsterdam, Startbaan 8, 1185 XR, Amstelveen maar gegeven dat voetbal een zeer populaire sport is, kan het zijn dat we uitwijken naar een grotere ruimte als dat nodig is.

Het programma ziet er als volgt uit:

  1. 19.30 Opening door Joost van der Leij
  2. 19.45 Lezing Patrick Busby: Hoe word je voetbalscout?
  3. 20.15 Pauze
  4. 20.30 Lezing Joost van der Leij: Mental coaching van topsporters en statistiek
  5. 21.15 Uitreiking eerste exemplaar
  6. 21.30 Signeren boeken door Joost van der Leij en Patrick Busby

Het tarief voor deze avond is 40,- euro inc. 21% BTW. Je ontvangt dan wel een gratis exemplaar van Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers ter waarde van 39,75 (het is een dik boek in een luxe editie).
Hier is een interview van mij op NH radio over voetbalstatistiek:

Hieronder is de inhoudsopgave van het boek:

Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers 1
1 Inleiding 3
Rendement 20
Voetbalrendement 25
Football Behavior Management 29
Specificatie prestatie op het veld 35
Risicomanagement in de voetballerij 42
Wat is een risico? 46
Wat er mis is met de huidige manier waarop statistiek in de voetballerij wordt gebruikt 49
Frequentisten hebben geen idee wat een kans inhoudt 51
Frequenties kloppen nooit 59
Frequentisten bieden schijnobjectiviteit 61
Hoe- versus waaromvraag 64
Wat het gezonde alternatief is om statistiek te gebruiken 71
Brier’s Rule en de prediction error 73
Bayes Theorema 78
Hoe Bayesiaanse statistiek werkt 81
Convergentie 87
Bijkomstige voordelen van Bayesiaanse statistiek voor de voetballerij 92
Het krediet van een speler 92
Vertrouwen geven 97
Betrouwbaarheid 104
Overschatten versus onderschatten 106
Ranking van spelers, teams en competities 110
Het voorspellen van uitkomsten van wedstrijden 113
Potentiële risico’s bij het maken van de opstelling 114
Potentiële risico’s bij wissels 118
Potentiële risico’s bij scouting 121
Financiële waardering op basis van rendement 125
Statistiek helpt je tijdens onderhandelingen 126
De club op lange termijn 127
Gedragsbeïnvloeding en statistiek 132
Associatief leren 132
Instrumenteel leren 134
Het Bayesiaanse brein 136
Gedrag versus mentale constructies 140
Personality Neuroscience: aangeboren of aangeleerd gedrag 144
Gewenst en ongewenst gedrag binnen en buiten het veld 148
Talentontwikkeling 152
Conclusie 154

Wanneer je mee wilt doen met deze bijzondere boekpresentatie, schrijf je dan in via het onderstaande formulier. Inschrijven is 100% veilig want je kan altijd tot 24 uur van tevoren geheel kosteloos per mail annuleren. Wil je alleen het boek, dan kan dat hier: voorinschrijving Voetbalstatistiek: filosofie voor voetballers. We weten niet hoe snel dit evenement uitverkocht raakt, dus neem geen risico en schrijf je op tijd in: