NLP Master Practitioner opleiding

NLP Master Practitioner 

Er is een groot verschil tussen de NLP Practitioner en de NLP Master Practitioner. In de NLP Practitioner leer je Neuro-LinguÏstisch Programmeren (NLP) op protocol niveau. Tijdens een goede NLP Practitioner opleiding zoals de mijne, leer je allerlei NLP technieken en procedures om goede dingen te bereiken. Zoals bijvoorbeeld om je goed te voelen, het verleden los te laten, de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien, te stoppen met piekeren en goede beslissingen te nemen. Je leert er hoe goed te communiceren, zowel qua het verhelderen van je eigen standpunt en dat van de ander, als het positief beïnvloeden van jezelf en de ander. Je leert er allerlei slimme strategieën voor een beter leven, zoals bijvoorbeeld hoe je een beter zelfbeeld krijgt en meer van jezelf gaat houden. Of hoe je een dertigjarenplan voor jezelf maakt.

In de NLP Practitioner krijg je steeds van de NLP trainer te horen welke stappen je het beste kan zetten om het gewenste doel te bereiken. Dat is echter nooit hoe NLP bedoeld is te werken. NLP is bedacht door een hippie om je juist meer vrijheid te geven. Als je alleen maar doet wat de NLP trainer zegt, dan leer je wel veel bij, maar je kan nog zoveel meer leren wanneer je de vrijheid krijgt om zelf NLP technieken te ontwikkelen. 

Je eigen vrijheid veroveren om zelf je eigen gang te gaan, is precies wat een goede NLP Master Practitioner opleiding voor elkaar krijgt. Mensen vinden het vaak niet leuk als ik zeg dat er zaken niet goed gaan binnen NLP land, maar een opleiding die onder de noemer “NLP Master Practitioner” wordt verkocht, waar je alleen maar meer protocollen van de NLP trainer krijgt om uit te voeren, is geen echte NLP Master Practitioner. Dat is de reden waarom zoveel NLP Master Practitioners die elders de opleiding hebben gedaan, later alsnog mijn NLP nascholing doen! Om te voorkomen dat er een extra opleiding nodig is om op het juiste niveau te komen, is het slim om meteen de goede NLP Master Practitioner te doen. Eentje waar je NLP leer zoals het wel is bedoeld, zoals bij mij. 

Bij mij staat namelijk de hele NLP Master Practitioner in het teken van zelf experimenteren en zelf ontdekken wat er wel werkt en wat er niet werkt. Want het is wel belangrijk om de principes van NLP te snappen, zodat je voorkomt dat je mensen de verkeerde kant op stuurt met je experimenten. Die NLP principes werken echter als Lego blokjes. Er zijn vele manieren waarop je die met elkaar kan combineren. Een aantal manieren zijn fout omdat die combinaties bij sommige mensen tot problemen leiden en in mijn NLP Master Practitioner leer je hoe je zulke onhandige combinaties kan voorkomen. Maar belangrijker nog, is dat ik van jou leer hoeveel nieuwe combinaties er zijn die ik zelf nog nooit heb gezien en waar naast jijzelf veel andere mensen baat bij hebben. 

Dat betekent ook dat er heel veel ruimte in de NLP Master Practitioner is om alles wat je elders zelf hebt geleerd en wat jij waardevol acht, om te zetten naar NLP. In de basis is NLP een manier om menselijk gedrag in kaart te brengen, uit te proberen of je er zelf iets aan hebt en zo ja het door te geven aan andere mensen. Zelf ben ik er erg trots op wanneer ik zie hoe de door mij opgeleide NLP Master Practitioner zijn uitgevlogen en hele eigen versies van NLP hebben ontwikkeld waar ze nu veel succes mee hebben!

Het programma van de NLP Master Practitioner

Mijn NLP Master Practitioner volgt geheel de richtlijnen van The Society of NLP® van Richard Bandler, de hippie die NLP heeft bedacht. Eenieder die mijn NLP Master Practitioner met goed gevolg aflegt, krijgt dan ook geen zelf geprint certificaat zoals meestal het geval is, maar het echte Licensed NLP Master Practitioner certificaat van The Society of NLP® met oorspronkelijke handtekening van Richard Bandler als bewijs dat je NLP op de goede manier hebt geleerd. Dat ik geheel de richtlijnen van The Society of NLP® volg, betekent ook dat alle onderdelen in de NLP Master Practitioner zitten die erin moeten zitten. Het programma voor mijn NLP Master Practitioner bestaat uit negen dagen die verdeeld zijn in de volgende drie thema’s:

Thema 1: zelf NLP technieken ontwikkelen

In de eerste drie dagen doen we de gehele NLP Practitioner opnieuw. Maar nu op zo’n manier dat je zelf uitgebreid mag experimenteren met het loslaten van alle protocollen van de NLP Practitioner. Om die reden zeg ik ook altijd: in de NLP Practitioner moet ik hard werken, in de NLP Master Practitioner werk jij hard! We gaan aan de slag met 1001 varianten op de gevoelsomdraaitechniek, zwart/wit terugspoelen, shwisshes en tijdslijnen.

Daarnaast beginnen we met een thema dat door de gehele NLP Master Practitioner heen loopt, namelijk metaprogramma’s. Metaprogramma’s zijn breinfilters waarbij ons brein in meer of mindere mate informatie wist voordat het ons bewustzijn bereikt. Er zijn geen goede of slechte instellingen qua metaprogramma’s. Voor alle instellingen is wel een context te vinden waarin ze handig zijn. Een voorbeeld van een metaprogramma is: introvert of extrovert. Het is verkeerd om te doen alsof dit een soort ingebakken kenmerk is van mensen. Iedereen is wel eens introvert en dan weer een keer extrovert. Metaprogramma’s zijn erg context gevoelig. Bovendien zal in de NLP Master Practitioner blijken dat je met krachtige hypnose je de instellingen van metaprogramma’s probleemloos kan aanpassen.

Thema 2: deep trance

NLP is een geheim codewoord voor de meeste moderne en elegante vorm van hypnose. Soms is dat geheim echter zo groot dat zelfs NLP trainers geen idee hebben dat NLP toepassen niets meer en niets minder is dan hypnose gebruiken. In de NLP Master Practitioner leer je voor alle veranderingsprocessen voor zowel jezelf als voor anderen om er expliciete hypnose aan toe te voegen door gebruik te maken van de deep trance toestand van ons brein.

Wetenschappelijk is vastgesteld dat in deep trance ons brein heel anders werkt dan als we wakker zijn. Maar ook werkt ons brein in deep trance heel anders dan als we slapen! Het is een derde toestand die heel bruikbaar blijkt te zijn voor bijzondere ervaringen en ongelofelijke oplossingen voor schier onmogelijke problemen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld heel veel deep trance in de NLP Magick voor NLP Master Practitioners opleiding om spirituele ervaringen op te wekken. Maar ook om bijvoorbeeld mensen met Tinnitus te helpen. Of je het nou doet voor de bijzondere ervaringen of om ogenschijnlijk onoplosbare problemen op te lossen, expliciete hypnose is onlosmaakbaar verbonden met echte NLP.

Om die reden gaan we op de eerste dag van dit thema aan de slag met vijf verschillende manieren om mensen in de deep trance toestand te krijgen. Want opnieuw geldt dat het veel beter is om heel veel manieren te leren om je doel te bereiken, dan een vast protocol of script uit je hoofd te leren. Op de tweede dag leer je dan hoe je kan testen of iemand in de deep trance toestand zit. En hoe je de deep trance toestand vervolgens gebruikt voor het oplossen van chronische pijn en psychosomatische klachten. Tijdens de derde dag gaan we in deep trance bijzondere ervaringen opdoen zoals bijvoorbeeld met Deep Trance Identificatie waarbij je op een geheel nieuwe manier leert van een van je rolmodellen.

Thema 3: NLP presentatietechnieken

Zoals bij al mijn opleidingen, zijn deze zowel bedoeld om zelf te groeien als om wat je leert te gebruiken om andere mensen verder te helpen. De ervaring leert dat wanneer mensen eenmaal NLP Master Practitioner zijn geworden, dat ze dan ook al snel met groepen aan de slag gaan. Om die reden is het handig om te leren hoe je NLP die je tot nu toe in 1-op-1 situaties hebt gebruikt, ook kan gebruiken in 1-op-veel relaties.

Er zijn drie mensen waarvan ik denk dat je op dit vlak veel kan leren. Dat zijn Richard Bandler, Kate Benson en Owen Fitzpatrick. Het thema NLP presentatietechnieken, heb ik dan ook ontwikkeld door deze drie toptrainers te modelleren. Van Richard Bandler leer je deze dagen hoe je tijdens presentaties je eigen state management moet doen en hoe storytelling met nested loops werkt. Van Kate Benson leer je hoe alles draait om de mensen in de zaal in plaats van om de spreker. En van Owen Fitzpatrick leer je hoe je de inhoud van je verhaal structureert aan de hand van de Reis van de Held. 

Inschrijven in de NLP Master Practitioner

Zoals gebruikelijk organiseer ik altijd eerst een gratis en geheel vrijblijvend verkennend gesprek. De reden is dat we op die manier allebei goed kunnen controleren of de opleiding wel aan je verwachtingspatroon voldoet. Bovendien leer je bij mij veel meer dan bij andere trainingen hoe je hypnose en NLP gebruikt om mensen te beÏnvloeden. Dat leer ik je graag, maar dan voel ik mij wel moreel verplicht om te checken of je dat ook voor de juiste redenen wil leren en positieve intenties hebt. Begrijp me goed, dat is bijna altijd wel het geval. Maar helaas niet altijd, en van die paar uitzonderingen heb ik liever niet dat ze NLP leren.

Kortom, wanneer je overweegt om mee te doen met een NLP Master Practitioner, dan loont het zeer de moeite om op zijn minst een dergelijk gratis verkennend gesprek met mij af te spreken. Omdat ik ook NLP trainingen in België, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en India geef, kies ik er bewust voor om in Nederland alleen in Amstelveen training te geven. En omdat ik veel werk in de profvoetbalwereld verzet, kan ik meestal ook geen NLP trainingen in het weekend geven. Dus soms is mijn NLP opleiding wat verder weg en niet op zulke handige dagen. Maar wees gerust: het is het meer dan waard. Het doet mij altijd pijn in mijn hart als ik weer een NLP Master Practitioner tegenkom die elders NLP elders heeft geleerd en daar spijt van heeft gekregen. Beter iets meer investeren qua tijd en reizen, dan later spijt. Bovendien is mijn tarief zodanig dat ik er alles aan doe om je te verleiden om naar Amstelveen te komen. Dus, maak een goede beslissing en spreek met mij af voor een gratis verkennend gesprek. Dat is geheel risicovrij en zorgt ervoor dat je uiteindelijk een veel beter onderbouwd besluit neemt wanneer je de NLP Master Practitioner gaat doen, of dat nu bij mij is of niet.