Beste Joost,

Ruim tien jaar geleden reed ik van mijn werk naar huis en opeens hoorde ik iets in mijn hoofd dat er niet hoorde. Oorsuizen. Nu had ik weleens een fluittoon wanneer ik naar een concert was geweest, maar dat ging na een nachtje slapen over. Ditmaal was het geluid veel harder en het zat in mijn hele hoofd. Na een week was het er nog. Ik wist toen nog niet dat het iets was dat mijn leven zou gaan beheersen en veranderen.


(Fragment uit de online cursus Coachen bij Tinnitus van Joost van der Leij)

Kort daarna bedacht ik mij dat mijn oren misschien verstopt waren en besloot naar de huisarts te gaan om te vragen mijn oren uit te spuiten. Na een kort onderzoekje vroeg zij waarom, er zit niets in je oren dat er niet hoort en ik vertelde haar mijn probleem. Het kon mogelijk Tinnitus zijn veronderstelde de huisarts en adviseerde het nog even aan te zien en als het probleem zich bleef voordoen terug te komen. Dan zou ze me doorverwijzen naar een kno-arts.

Dat heb ik gedaan, het nog even aanzien, maar de klachten gingen niet weg. Integendeel, het werd erger want het begon mij inmiddels ook op te vallen dat ik gesprekken in een groot gezelschap niet meer zo goed kon volgen.

Ik besloot terug naar de huisarts te gaan en die verwees me door naar een kno-arts. Deze arts vertelde dat het inderdaad Tinnitus was en ik hier blijvend last van zou houden want de beschadiging is onherstelbaar. Wat vaak samengaat met Tinnitus is gehoorverlies en dit is bij mij ook het geval. Toen begreep ik ook waarom ik steeds meer problemen kreeg met telefoongesprekken. Zodra er maar iets van geluid om me heen is dan hoor ik niets meer en dat is vaak heel lastig. Ik was uitgedokterd volgens de kno-arts, die dan ook zei: “Helaas mevrouw er is niets aan te doen, leer er mee leven!” Het enige wat ik van deze specialist kreeg was een folder met adressen van psychologen, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners die zich inzetten voor de zorg aan tinnituspatiënten. Deze folder gaf ik gelijk terug want met geitewollensokkenbreiers had ik op dat moment niets. Wel gaf ze me mee dat het verstandig zou zijn om aan mijn omgeving uit te leggen wat Tinnitus voor mij betekent. “U kunt uw omgeving vertellen welke geluiden u hoort en wanneer ze erger of juist minder hinderlijk worden.” Ik knikte maar tegelijkertijd dacht ik “F*ck you, wat heb ik daar aan, ik weet nog niet eens wat het voor mezelf betekent”. Het enige wat ik wist dat ik heel boos en teleurgesteld was en dat het stil in mijn hoofd moest worden.

Voor mij is het leven een tijd om vooral te genieten maar dit………… Na een tijdje heb ik toch verschillende therapieën geprobeerd, maar zonder resultaat.

Ik moest me steeds meer inspannen en concentreren om in een gesprek mee te blijven doen en vaak vragen “wat zeg je”, waarop lacherig werd geantwoord “word je doof?”

Ik hield het maar voor me. Voor hen mankeer ik niets want ik zie er toch goed uit. Omstanders kunnen de geluiden die iemand met Tinnitus hoort, niet waarnemen. Het geluid van Tinnitus wordt uiteindelijk geproduceerd door de hersenen en is geen echt geluid. Het is voor mensen in mijn omgeving daarom moeilijk mijn klacht voor te stellen, zij horen niet wat ik hoor. Dus hield ik mij maar stil. Door het hinderlijke geluid werd ik ook sneller moe en wanneer ik in een ruimte was met veel lawaai en daarna weer in de stilte kwam werd het geluid alleen maar erger. Verjaardagen en feestjes waar veel herrie was en mensen door elkaar praatten werd voor mij dus steeds meer een ramp dan plezier en daardoor ging ik minder ondernemen dan ervoor. Alles werd op zijn kop gezet. Soms had ik het gevoel dat ik gek werd van mezelf en mijn hoofd er af wilde hakken zodat het stil werd.

Maar ja, hoe doe je dat, er mee leren leven? Ik ontwikkelde al snel een manier om er beter mee om te gaan. Ik ging me afzonderen maar of ik daar nu zo gelukkig van werd? Ik heb wel ervaren dat hoe meer je er mee bezig bent hoe erger het wordt. Voordat ik dit probleem had mocht ik graag naar concerten gaan en gelukkig heb ik er heel veel gezien. Nu ga ik niet meer want ik weet dat na het concert het probleem alleen maar groter wordt en ook mijn gehoor daardoor steeds meer problemen gaat geven.

Totdat ik drie jaar geleden de NLP Practitioner opleiding bij Joost ging volgen. Daar begon ik werkelijk de juiste manieren te ontwikkelen om er beter mee om te gaan en vooral de mantra ‘ik accepteer dat ik……… maaaaaar, ik blijf kalm en rustig want ik voel me veilig’ heeft mij heel veel goed gedaan. Ik had gewild dat de kno-arts mij dat had verteld, dat had een hoop ellende voorkomen. Dankzij de nlp technieken die ik van Joost leerde kon ik er goed mee omgaan. De klacht bleef maar de stress was weg en daardoor had ik al heel snel geen last meer van mijn klacht.

Tijdens het trance- en hypnoseweekend van de Master Practitioner waarin psychosomatische klachten behandeld werden was ik de vrijwilliger. Ik weet niet of mijn klacht een fysieke of psychische aandoening is maar Joost legt uit dat wanneer het fysiek is er waarschijnlijk een beschadiging is waar hij me niet bij kan helpen. Nadat ik in dieptrance was geweest, wat op zich een fantastische ervaring is, was mijn fluit nog steeds in mijn hoofd, maar na een aantal dagen kwam er verandering en het geluid wat eerst in mijn hele hoofd zat ging zakken naar de linkerkant boven mijn oor. Dit was al een hele verbetering want de rechterkant was geluidsvrij.

Ruim een maand geleden plopte het weer in mijn hoofd en het geluid ging niet verplaatsen maar was vele malen sterker dan daarvoor. Om weer gek van te worden.Toen ik Joost hierover vertelde en hem vroeg om mij te helpen, reageerde hij enthousiast: “zeker!! dat gaan wij doen!” Hijnodigde mij uit om bij zijn Master opleiding te komen zodat hij tijdens het lesgeven een demonstratie kon geven. ‘Ik wil iets van jou en jij wilt iets van mij’, heb gelijk ja gezegd en kon niet wachten.

Afgelopen zaterdag was het zo ver en ik kreeg een hypnotische Design Human Engineering sessie.

Joost zei dat ik een moeilijk geval was. Ik had dan ook geen enkele verwachting want verwachting schept teleurstelling. Hoop heb ik wel want Joost heeft al vele problemenlangs zien komen en ik ga er vanuit dat hij precies weet wat de beste aanpak is. Deze sessie is voor mij tevens een opfrisles, boeiend en ontspannend. Gelijk na de sessie is er nog geen verandering maar ik kijk niet achterom want dan struikel ik over wat voor me ligt.

Hierna ging ik weer terug naar Friesland naar mijn zus en ‘s avonds had ik nog een feest. Bij mijn zus aangekomen was zij bezig met koken en de afzuigkap stond te loeien, haar dochter was aan het zingen en muziek aan het draaien en haar zoon stond verderop te dansen en te zingen met, keihard, een ander muzieknummer. Een hels kabaal waar ik anders helemaal gek van zou worden omdat het geluid in mijn hoofd altijd overheerst en terwijl ik met mijn zus aan het kletsen was merkte ik op dat het ineens stil in mijn hoofd was en riep: “stil, stil allemaal”. Mijn zus keek me aan met een blik van waar heeft zij last van. Toen vertelde ik haar wat mijn probleem was en dat Joost mij die ochtend voor de tweede keer heeft geholpen. En met grote verbazing geloof ik dat de sessie heeft gewerkt. Ik vroeg de kinderen om weer lawaai te maken en jawel, ik hoorde alleen het externe kabaal. Wauw!!! Die avond bij het feest had ik dezelfde ervaring en merkte ik echt de verschillen.

De volgende dag realiseerde ik me dat mijn slikken aan de linkerkant weer hoorbaar is. Dat is raar, gewoonlijk ben je je dat niet bewust maar nu viel het mij op. Grappig, want dat heb ik waarschijnlijk tien jaar lang niet gehoord en is tevens voor mij een bewijs dat mijn onbewuste aanpassingen maakt die nodig zijn.

Afgelopen zondag en maandag had ik veel last van druk op en in het oor en dinsdag had ik zelfs oorpijn maar dat is nu aan het afnemen. Tijdens de sessie zat het volume van mijn fluittoon nog op niveau 8 en ik durf met zekerheid te zeggen dat het nu niveau 5 of misschien wel 4 is. Ik kan mijn mengpaneel steeds beter beheren en sinds vandaag zit er een golfbeweging in het geluid waar soms al een fractie van een seconde stilte tussenin zit. Het lijkt op het opnieuw opstarten van mijn computer. Het was nodig om mezelf even ‘uit te zetten’ voor een korte tijd om de nieuwe geavanceerde software te installeren, oftewel de nieuwe ‘DHE’-energie.

De kno-arts moest eens weten!!

Wanneer het nu al gezakt is tot dit niveau geloof ik dat het volume nog meer kan zakken misschien wel tot nul. Dat zou fantastisch zijn. Maar met dit resultaat ben ik al helemaal blij.

Ook blij omdat ik weet dat Joost een mens is die vanuit zijn hart dit werk doet, mensen wil helpen, en ik geraakt ben door zijn zuiverheid. Wat een hoop fantastische goed werkende informatie hij je geeft. Ik kan je hem van harte aanbevelen.

Joost, nogmaals heel hartelijk dank!

Bijna jarig maar mijn mooiste kado heb ik al gehad!!!

Gretha

26 juni 2013

Hierop reageerde ik met de volgende email:

Hoi Gretha,

Hartelijk dank voor je uitgebreide verhaal. Ik heb een vraag en een opmerking.
Allereerst de vraag: heb ik het goed begrepen dat de volgorde als volgt was?
1) Een avond helemaal geen geluid
2) Oorpijn
3) Geluid op de helft van het volume
Dan de opmerking:
Verder suggereert de oorpijn dat er toch ook een fysieke component in het spel zit. Bij pijn loont het eigenlijk altijd om het bij een arts te checken. Wellicht zit er ergens iets te veel druk of bloed of iets dergelijks. Dus wellicht is een nieuw medisch onderzoek de moeite waard.
Waarop Gretha reageerde met:
Dag Joost,
De volgorde van 1, 2 en 3 klopt. Bij 1 heb ik het misschien niet goed beschreven want het is niet zo dat ik een avond zonder geluid was maar wel dat met veel lawaai om me heen (ik noem dat externe geluiden) ik het geluid in mijn hoofd niet meer hoorde. En dat is nog steeds zo. Voorheen overstemde mijn fluit altijd alles. Ben wel nieuwsgierig hoeveel decibel het ooit geweest is. Mijn conclusie is dus dat het volume toen al aan het zakken was. Op dit moment is het volume zover gezakt dat ik de fluit alleen hoor wanneer het stil om mij heen is. Sinds mijn opleiding bij jou kon ik er al goed mee omgaan maar de laatste week realiseer ik dat het onbewust toch belemmeringen gaf want zonder dat ik het in de gaten heb doe ik na de sessie weer automatisch dingen die ik anders niet meer deed. Fantastisch, dit betekent heel veel voor mij en nu besef ik nog meer dat ik mijn hersenen goed moet gebruiken om te voorkomen dat mijn hersenen mij gebruiken.
2. Oorpijn heb ik drie dagen gehad en is nu over. De druk neemt langzamerhand steeds meer af en is nu bijna nihil. Misschien toch jouw tip opvolgen met een bezoekje aan de kno-arts dan kan ik gelijk vertellen op welke manier ik geholpen ben.
Wat ook een bijzondere ervaring is was afgelopen vrijdag. Voorheen wanneer ik een telefoongesprek had moest het helemaal stil zijn anders hoorde ik echt helemaal niets. Vrijdag huis vol visite en ik kreeg telefoon iedereen zat er doorheen te kletsen maar ik hoefde niet weg te lopen want alles kon ik verstaan. Joepie!!
Punt 3 klopt. Alhoewel het volume deze week nog iets is gezakt en gok dat het nu op 2,5 zit. Ook de locatie is gezakt en als ik het nu hoor zit het in het linkeroor en is veel kleiner. Wel grappig om terug te zien hoe slim je onbewuste is omdat ik geloof dat de omvang van mijn klacht die ik op de locatie van het mengpaneel tekende achteraf ook echt klopt. De omvang is nu denk ik eenderde geworden.
Ik hoop dat deze mail meer duidelijkheid biedt.
Met vriendelijke groet,
Gretha